Blogg

Gofrendly intervjuar Feminvest om Femtech!

Vi är tillbaka efter en härlig semester och är mer taggade än någonsin på hösten! Vi drar igång denna höst med ett nytt spännande blogginlägg. Vi blev nyfikna på att ta reda på mer om Femtech, vad det står för och vad femtech betyder för tech-branschen, kvinnors företagande samt vilka trender som träder fram efter pandemin.

Vi fick möjligheten att fånga Michaela Berglund, VD och grundare av Feminvest. Läs intervjun med henne och ta del av inspiration och konkreta tips!

Varför startade du Feminvest? Berätta om din tanke och resa? 
Feminvest var ett varumärke som etablerades under Laika Consulting men jag köpte loss verksamheten och bolaget grundades för två år sedan. Jag har själv alltid pratat med investeringar och ekonomiskt risktagande med andra killar men insåg att jag inte haft det samtalet om ekonomi med mina tjejkompisar eller med min syster. Idag är vi en verksamhet som utbildar kvinnor i allt ifrån trading till att komma igång och investera samt har hjälpt 12 kvinnliga grundare hitta investerare.

Femtech växer vad är den största anledningen till det tror du?
Begreppet “Femtech” användes i 2016 för första gången. Den viktigaste anledningen till att en ny industri existerar är att kvinnor har perspektiv på vad kvinnor har för behov. Sedan kvinnor började ta för sig inom teknologi har nya affärsverksamheter etablerats som inte bara fokuserar på kvinnors behov utan utgår ifrån kvinnor.

Gofrendly är en digital plattform för kvinnor som vill nätverka och ta chansen att utveckla sig själva och sitt sociala liv. Det känns som om behovet av att prata med och träffa andra kvinnor för att få inspiration och möjlighet att utbyta erfarenheter och nätverk är större än någonsin. 

Har ni märkt någon skillnad under och efter pandemin? Intresset för att bli medlem i Feminvest? Branscher? Affärsidé? Grundarnas och bolagets syfte?
Det är absolut så att pandemin på olika sätt påverkat intresset för börsen och privatekonomi. När börsen går bra skapas en nyfikenhet av fler men även den oro som kommer i nedgång gör att fler tyr sig till olika sammanhang för att diskutera och samtala om varför börsen agerar som den gör samt dess framtidsutsikter.

Vad gäller företagande har många kvinnor getts tid att fundera på vad de vill göra med sin tid under pandemin. Det har resulterat i att nya bolag grundats. Vi kan se samma trend runt företagande när kvinnor är föräldralediga, en tid då flest kvinnor startar företag. Jag tror även att korreleringen med fokus på hälsa mot bakgrund av pandemin har resulterat i flera framgångsrika startups inom just hälsa.

Vilka är de viktigaste frågorna ni på Feminvest driver? Vilka är de vanligaste frågorna ni får från medlemmar? 
Att kvinnor ska se över sitt ägande och utvecklas inom sitt ägande. Vi hjälper till exempelvis kvinnligt majoritetsägda bolag, för att påvisa att kvinnliga entreprenörer inte ska ge bort för mycket av sitt ägande för tidigt. Dessvärre stöter vi ofta på att en för stor del av bolaget getts bort för tidigt.

Vad saknar du i Femtech världen?  
Jag hoppas att de nya teknologierna får fungera som en språngbräda i de utvecklingsländer där kvinnors hälsa inte prioriterats. Genom tillgång till mobiltelefoner och internet i dessa regioner kan de därigenom erbjudas en nyckel till att rädda liv genom tillgång till både vård och korrekt medicinsk information.

Vilket är det företag som imponerat el överraskat dig mest? 
Bumble är ett otroligt exempel på ett snabbt växande företag som startades av Whitney Wolfe Herd och som noterades med över 2,4 miljoner användare. Appen startade hon efter att ha lämnat Tinder och via den var det kvinnor som fick ta det första steget i dejtingen. Dessvärre har klimatet för den typen av verksamheter inte varit fördelaktigt på börsen då techbolag backat men hennes expansion imponerar på mig.

Vad tror du att vi får se mer av närmaste tiden? 
Flera av de bolagen som startas under de senaste åren kan närma sig en större internationell expansion och därmed bli riktigt stora. Det är fortfarande så att ingen av de större rundorna på 100 miljoner euro + i Europa har gått till en kvinnlig grundare vad jag vet.

Trender inom Femtech?
Jag har sett många bolag startas som fokuserat på kvinnors hälsa på flera olika sätt. Där digitalisering av alltifrån klimakterium, hormoner och fertilitet. Jag tror att det är en ihållande trend. Utöver det är det intressant hur vi kan skapa mer jämställda förutsättningar för kvinnor och män, genom ekonomi och företagande.

Dina tre bästa tips för de företag som ska resa kapital? Vad bör man tänka på? 
– Var ute i god tid, tiden är din bästa vän för att resa kapital tar tid och investerare kan lukta sig till om du är desperat.
– Lär känna de investerare som kan vara rätt för din verksamhet, utgå ifrån deras kompetens, bakgrund, nätverk samt track record. Ta inte kontakt med alla som investerar i onoterat utan fokusera.
– Vässa dina förhandlingsknep, en för statisk dialog med investerare gör att du kan riskera att stagnera. Utforska andra värden du kan få till din verksamhet genom

Vad händer närmast på Feminvest?
Vi lanserar en ny hemsida efter sommaren med nya funktioner för våra medlemmar. Vi välkomnar även de som vill sam-investera i kvinnligt ägda bolag att höra av sig till oss redan idag där vi har flera spännande initiativ på G.

Vad gör du för att hämta inspiration, energi och ny kunskap?
Jag älskar att läsa böcker och njuter av de tider när jag tar mer tid till läsningen, jag har hunnit med några böcker i sommar – alltifrån krim till ekonomi. Jag har ett relativt stort behov av att upptäcka nya platser och upplevelser i världen, det kan resultera i korta utflykter i Stockholmsområdet eller längre semesterresor. Det blir även fler morgonpromenader nu när jag är gravid, annars tar jag hellre en snabbare löprunda, min terapi.

Hur har du laddat batterierna i sommar?
Jag spenderar alltid delar av sommaren vid landställen på både Gotland och i Värmland. Den gemensamma nämnaren är att det är nära vatten, med naturen runt hörnet, samt med mycket tid för familj och vänner. Utöver det blir det någon spontan tur då vi precis fått resehandling till barnen i det kaos som varit.