Bästa tipsen – filmerna om kvinnlig vänskap du måste se!

Bästa tipsen – filmerna om kvinnlig vänskap du måste se!

Mjuka filtar, fyllda godisskålar och tända ljus. Säga vad man vill om höstmörkret som snart kommer men den stora fördelen är att man med gott samvete kan krypa upp i soffan och fullkomligt maxa myset. Vi har lusläst lista efter lista och sammanfattat våra allra bästa filmtips inför höstens filmkvällar. Så samla dina tjejkompisar  – här kommer de bästa filmerna om episk kvinnlig vänskap ni bara måste bocka av tillsammans!

Thelma & Louis
Kultfilmen från 1991 som aldrig någonsin blir gammal och utlovar systerskap och en 19-årig Brad Pitt. Thelma och Louise är bästa vänner på väg bort från storstaden för att ta makten över sina liv. Dock hamnar de i knipa när Thelma blir överfallen och Louise kommer till hennes räddning.

Brides Maids
Filmen handlar om Annie vars liv är en enda stor röra, hon är pank och singel, medan hennes bästa vän Lillian ska gifta sig med en förmögen bankir. När Annie blir Lillians brudtärna vill hon visa att hon är beredd att gå hur långt som helst för att Lillian ska få den perfekta möhippan.

Clueless
Filmen är löst baserad på Jane Austens Emma och utspelar sig i en amerikansk high school-miljö. Den handlar om populära Cher, hennes bästa vän Dionne och den nya tjejen på skolan Tai.

Frances Ha
En film om bästa vännerna Frances och Sophie, som glider isär och flyttar isär, men är mer konstanta i varandras liv än vad deras pojkvänner någonsin varit

Stekta Gröna Tomater
Kultfilmen Fried Green Tomatoes har tagit flera generationer kvinnor med storm. Den olyckliga hemmafrun Evelyn stöter på den visa änkan Ninny Threadgoode som berättar en makalös historia från sin hemstad Whistle Stop. En film om kvinnlig vänskap i flera bemärkelser där kvinnorna tillåts vara sina egna hjältar. Gå och se omedelbart!

Mona Lisa Smile
En konstlärare börjar jobba på en konservativ skola på 50-talet och lär tjejerna att ifrågasätta de traditionella sociala rollerna.

Bend it like Beckham
En tjej från en traditionell indisk familj gör revolt mot sina föräldrar och går med i ett fotbollslag

Volver
Efter sin död återvänder en mamma till sin familj för att fixa det hon inte hann göra när hon levde. En spansk film om familjeband och kvinnlig vänskap

Beaches
En privilegierad rik debutant och en kynisk kämpande underhållare delar en turbulent, men stark barndomskamratskap genom åren.

The Sapphires
En otroligt värmande och känslofylld film byggd på en sann historia. Året är 1968 och vi får följa fyra talangfulla australiensk-aboriginska systrar, Cynthia, Gail, Julie och Kay som drömmer om berömmelse. De ställer upp i en talangjakt där de möter talangscouten Dave som hjälper de att landa deras första gig – att sjunga för Amerikas soldater i kriget i Vietnam.

Niceville
Aibileen och Minny är två afroamerikanska kvinnor som jobbar som hembiträden i Mississippi under 1960-talet och är ständigt utsatta för diskriminering från deras arbetsgivare. De kommer i kontakt med Skeeter som är en nyexaminerad skribent och tillsammans påbörjar det en kupp. Ur deras pakt växer en osannolik vänskap som bryter mot alla de normer som regerar i det konservativa sydstaterna vid denna tid.

Tjenare Kungen
Året är 1982 och 19-åriga Abra är enda punkaren i Billingsfors och sticker till Göteborg för att starta ett punkband. Tillsammans med Millan startar hon punkbandet Tjenare kungen.

Sex and the City
I Sex and the City 1 och 2 får vi följa Carrie Bradshaw, Charlotte York, Miranda Hobbes och såklart Samantha Jones igenom livets stora händelser och problem. Är du sugen på att bli uppmuntrad ska du verkligen vända dig till allas våra favorittjejer.

Life Partners
En film som behandlar något som jag tror exakt alla åtminstone snuttat vid om en haft en bästa kompis. Sasha och Paige är bff x 1000 och lever exakt så vilset och undrande som många gör som 20-någonting; en jobbar med något en inte gillar men drömmer om att bli framgångsrik och inte verkar det finnas en enda vettig person att dejta fast att en är så himla bra själv. Men åtminstone har Paige och Sasha varandra. Tills att Paige helt plöstligt får en pojkvän och allt såklart tvingas förändras.

Romy och Michele
Denna film med Mira Sorvino och Lisa Kudrow i huvudrollerna är en riktig feel good-film. Romy och Michelle blir inbjudna till en återträff  med sin gamla high school-klass. Men de upptäcker att de inte har så mycket att skryta om. Vi älskar kläderna i denna film, så härligt!

Sugen att addera fler filmer till din lista? Artiklarna i sin helhet hittar du här och här!