Så lång tid tar det att bli bästa vänner

Så lång tid tar det att bli bästa vänner

När vet man att man är bästa vänner och hur lång tid tar det att bli bästa vänner? De frågorna har nog många ställt sig. Nu visar forskning att det varken hänger på samma intressen eller att ha samma värderingar. Det är tiden man umgås som avgör.

En bästa vän är bland det finaste man kan ha, på riktigt! Men vad definierar en bästis? Är det att man kan prata om allt, är bra på att läsa av varandra eller har liknande värderingar? Och hur lång tid tar det att bli bästa vänner?

Det går inte att tvinga någon att bli ens bästa vän. Men om man vill försöka forma nära relationer finns det en sak man kan göra – tillbringa tid ihop.

Så lång tid tar det att bli bästa vänner

I en studie samlades 355 enkätsvar från personer som det senaste halvåret flyttat till en ny ort. Deltagarna fick utvärdera vänskapen med personer de träffat sedan flytten. Bland annat fick de svara på hur nära de stod varandra, hur många timmar de tillbringat tillsammans och sedan gradera sin relation som antingen bekantskap, kompis, vän eller nära vän. Studien kom fram till följande; det tar ungefär 40 till 60 timmar att bli kompisar. Efter 80 till 100 timmars umgänge har man uppgraderats till en vän och efter 200 timmar har man blivit nära vänner. Studien visade också se att unga personer har lättare att forma nära vänskapsrelationer – och det går fort.

Vänner vid första ögonkastet

Men det finns så klart andra faktorer som också spelar roll, som hur kompatibla man är. 2014 kom en studie som visade att vissa personlighetstyper har lättare att klicka direkt. Lite som med kärlek vid första ögonkastet.

Kvinnor har lättare än män att uppleva det här fenomenet, troligen eftersom de fostrats att vara bättre att lyssna på sina känslor. Personer med karaktärsdragen trevliga, trofasta och öppna hade också lättare att få vänskaps-crusher.

Läs artikeln i sin helhet här.