Tre boktips

Blogg

Tre boktips för dig som är nyfiken på en ny genre

Har du testat på att läsa en bok från en genre som du inte brukar läsa vanligtvis? Ibland kan man fastna i ett mönster i sitt läsande. Varför inte utmana dig själv med att läsa en bok från en genre som du inte brukar läsa vanligtvis? Vi vill tipsa om genren självbiografier. Ordet självbiografi kommer från grekiskan, ordet bios och grafe som betyder liv och skrift.

Ofta när man tänker på självbiografier så tänker man på en bok av en politiker som ska summera sin karriär och berätta om alla positioner den har haft och alla framgångsrika beslut och så vidare. Det kan bli mycket yta. Men vi vill tipsa om en annan sorts biografier. Den här sorten som vi tipsar om handlar om mer vanliga människor, i det här fallet tre olika kvinnor, men med väldigt speciella erfarenheter. Man kan få chansen att lära sig något nytt av att ta del av deras historier.

Anne Franks Dagbok av Anne Frank

Självbiografierna självbiografi fast det egentligen är en dagbok. Ett unikt tidsdokument från andra världskriget. Det är den första självbiografiska bok som många kommer i kontakt med i skolan, men den är fortfarande fascinerande och läsvärd.

Något som ligger lite närmare i tiden men också är ett drabbande öde är:

För att kunna leva av Yeonmi Park

I den här boken får man följa Yeonmi Park under hennes uppväxt i Nordkorea. I boken berättar hon hur hon tar sig därifrån och vilka hon möter på sin väg. Hon var bara tretton år gammal när hon flydde från Nordkorea. Det är en väldigt gripande berättelse som låter en se verkligheten i Nordkorea som är ett så hemligt land. Det är många läskiga händelser som beskrivs i den här boken men budskapet är man aldrig ska ge upp.

Närmare oss i Sverige, en svensk självbiografi är:

Glöm allt men inte mig av Philomène Grandin

Den här boken handlar om Philomène och hennes  uppväxt med hennes pappa Izzy Young.  Pappan har oftast lite pengar men istället finns mycket kärlek och kultur. Pappan upptäckte Bob Dylan och startade Folklore Center i New York som var en scen för musiker och poeter som Patti Smith och Allen Ginsberg. När Philomènes pappa blir äldre drabbas han av demens och man får följa deras kamp för att hålla fast vid varandra och minnena.

 

Har du ett stort intresse för litteratur? I Gofrendly appen hittar du många intressanta aktiviteter och grupper som rör sig kring litteratur. Tips på bokgrupper är: Vi som älskar böcker, Vi som älskar ljudböcker.

Varför inte själv ta initiativet och skapa en egen bokklubb i appen! Gör det här!

Trevlig läsning/

GoFrendly 🧡