att studera utomlands

Blogg

Att studera utomlands – Gofrendly Intervjuar

Att plugga utomlands är en dröm för många. Samtidigt kan det kännas som ett stort steg att bestämma sig för att åka iväg och spendera en längre tid hemifrån, med nya människor och studera på ett annat språk än svenska. Vi på Gofrendly valde därför att intervjua 2 härliga tjejer som valde att ta just det steget att plugga utomlands.Vi pratade med Josefine som pluggade film & manus i Orange County, CA. USA och med Alma som just nu är i Australien och pluggar engelska och bad dem att dela med sig av sina erfarenheter.

 

Vad var det som fick dig att vilja plugga utomlands?

 

Josefine
“Jag stod i ett vägskäl i livet. Valet jag stod inför var jobba eller plugga, men visste inte vad jag ville göra med mitt liv. Jag fick upp en reklam för att studera utomlands när jag letade jobb, så jag tänkte att jag kan gå på en träff med dem och se hur jag känner. Sedan tänkte jag att det vore ett äventyr och att åka iväg själv, och det var något jag tänkt att jag aldrig skulle göra så bestämde mig för att våga.”

Alma
“För mig var det en mix av lite allt möjligt. När jag bestämde mig för att åka till just Australien var det en grå, slaskig januaridag. Jag jobbade på ett jobb som jag hatade och var generellt ganska trött på allt i mitt liv hemma i Sverige. Jag var inte helt säker på vad jag ville göra, men jag visste att jag ville ha värme, åka själv, träffa nya människor och vara borta länge. Jag alltid har varit extremt osäker på min engelska så jag började fundera på att plugga just engelska. Efter ungefär en vecka var allting bokat och klart.”

 

Vad skulle du säga att du tog med dig av upplevelsen?
Var det något du tyckte var jobbigt?

 

Josefine
“Svårt att säga, men jag kände att jag hade växt som människa och var sjukt stolt över mig själv. Att göra det ensam och att vara totalt självständig för första gången så långt från ens säkerhetsnät var oerhört givande. Det var såklart jobbigt också, jag fick hemlängtan väldigt tidigt och det ledde till att jag inte riktigt öppnade upp mig för att lära känna nya människor. Att vara 21 år och ensam för första gången var väldigt mycket.”

Alma
“Den här resan har verkligen gjort att jag har fått perspektiv. Innan jag åkte hade jag en bild av att man skulle träffa så många nya kompisar och allt skulle vara så enkelt eftersom alla är lika “lost” som en själv. Man träffade extremt många nya människor och man pratade med nästan alla första veckorna. Första två veckorna grät jag ungefär konstant när jag var själv och jag kände mig så extremt ensam. Även fast alla pratade med alla, kände jag inte att jag riktigt klickade med någon och att det var näst intill påfrestande med allt kallprat.

Min andra vecka kom det runt 50 nya studenter till skolan i Australien och efter en halv dag hade allting vänt. Jag träffade flera personer som jag verkligen kände att jag klickade med och insåg att det faktiskt inte var fel på mig utan att de jag hade försökt umgås med tidigare helt enkelt inte var en perfect fit.

Det andra som jag tyckte var extremt jobbigt i början var att försöka bygga en djupare vänskapsrelation på engelska. Jag var redan rädd för att prata engelska och det var för mig en utmaning. Det berodde egentligen inte så mycket på mina språkkunskaper utan bara på min självsäkerhet när det gällde att prata. Detta släppte även det efter bara några veckor då jag insåg att många i skolan som jag skulle beskriva som bättre på engelska än mig, egentligen bara var mer självsäkra i det. När jag blev mer självsäker vågade jag bygga upp ännu flera vänskapsrelationer med folk från hela världen.”

 

Är det något du skulle rekommendera andra att göra?
Och har du i så fall några tips på vad man ska tänka på?

 

Josefine
“Jag kan absolut rekommendera det! Välj något kul att studera eller välj en rolig plats. Men varje upplevelse är unik, så rensa hjärnan lite och låt upplevelsen få forma ditt sinne och inte ideén om hur det kan bli eller ska vara. Ett tips är att skapa kontakt med andra som är i samma sits som du själv, speciellt när man är på plats. Då kan man få nya vänner som förstår hur det är att vara ensam på en helt ny plats.”

Alma
“Jag skulle definitivt rekommendera folk att plugga utomlands! Jag känner att jag har vuxit extremt mycket i mig själv. För mig var det perfekt att åka iväg såhär bara några månader och så mycket jag har upplevt på dessa månader skulle jag inte kunna uppleva på ett helt år hemma. Mitt största tips är att ha tålamod, speciellt i början av resan. Du kommer inte bli bästis med alla, men du kommer få kompisar. Jätteviktigt att kunna acceptera att du inte klickar med alla. Kan också vara bra att försöka vara lite mer tålmodig än vad jag var och inte deppa ihop helt och hållet för att du inte har djupa konversationer med folk första veckan. Tyvärr är det bara att gilla läget första tiden, det kommer vara kallprat, men när du väl hittar dom “rätta” så kommer ni lära känna varandra extremt fort. Eftersom både du och dina nya kompisar är nya till landet har ni bara varandra, och ni kommer göra ALLT tillsammans!”

studera utomlands
Bilderna tillhör Alma.

Går du i tankarna att plugga utomlands? Kanske är du sugen men vet inte riktigt om du vågar? Ta chansen att hitta din perfect fit hos oss på Gofrendly och skapa en grupp här för att hitta din nästa study & travel buddy idag!

Härliga vårhälsningar,
Gofrendly Team