Blogg

Överlevnadsguide för dig som ska plugga i Stockholm

Är du en av dem som ska börja plugga i Stockholm i höst? Grattis och välkommen till en av de bästa tiderna i ditt liv! Lyckan när man får sitt antagningsbrev är magisk  ‘’Nu är det dags!’’. Men efter man har tryckt på den gröna ‘’ja’’’ knappen varvas höga förväntningar med nervositet. Vi vet att det finns massor av nya nervösa studenter där ute och det skadar inte att vara väl förberedd. Här kommer vår kompletta överlevnadsguide för nya studenter i Stockholm.

Du är antagen! Men vart ska du bo?

Har du inte möjlighet eller lust att bo hemma under din studietid kan det vara bra att söka boende i Stockholm i god tid. Det finns två stora bostadsaktörer som vänder sig till studenter: https://www.sssb.se/ och https://bostad.stockholm.se/student. Dock krävs det många års köpoäng för att få en lägenhet så ge inte upp bara för att du behöver se över andra alternativ.

Wåhlins har bostadslotteri varje vardag kl 13:00-13:30. Akademiskkvart är en andrahandsförmedling som vänder sig till studenter och eftersträvar att förmedla andrahandslägenheter med en skälig hyresnivå. Botillsammans förmedlar lediga rum och kollektiv. Likaså finns det flera Facebook grupper som vänder sig till tjejer, spana in ‘’Heja Livet Bostad’’ och ‘’Tjejer hjälper Tjejer – BOSTAD i Stockholm’’. Hittat något du tycker om? För att ta reda på om det framtida avståndet ligger skäligt till campus kan du surfa in på: http://www.sl.se/
P.S glöm inte även bort att du kan ansöka om bostadsbidrag hos Försäkringskassan. Så värt om du inte har tänkt att arbeta under din studietid och vill spara in några slantar.

Utforska Stockholm!

Det är inte alltid lätt att vänja sig vid omställningen som studentlivet innebär oavsett om det gäller hur du ska klara en tenta eller vart och med vem du ska dricka den billigaste ölen. Vi kan tyvärr inte hjälpa dig med tentan men om du vill veta vart du kan äta den godaste kanelbullen på Kungsholmen eller dricka billigaste glaset bubbel på Söder så se hit! Dessutom kan vi hjälpa med sällskapet då GoFrendly är ett community för tjejer.

Södermalm

Stadsdelen som en gång i tiden blev utnämnd av Vouge till världens tredje coolaste stadsdel förknippas med vintagekläder och hippa caféer. Värt att tipsa om är Petters egna hamburgerhak ‘’käk’’ där du får en saftig burgare för under hundringen. Du har även det instagram-vänliga cafét Pom & Flora som serverar frukost hela dagen och andra liknande koncept som Omayma, Mahalo och Greasy Spoon. Så vitt vi vet hittar du det billigaste glaset bubbel på Södermalm på Baras 2.Noll, 55 riksdaler får du betala! Inte långt ifrån både lägesmässigt och på kronan har du Folkbaren och Bar Replik.
För höstpromenaden rekommenderar vi varmt Skinnarviksberget och Monteliusvägen! Även promenader vid Tantolunden har lugnande effekt under tentastressen.

Vasastan

Stockholms lilla Paris? Vasastan är en hemtrevlig stadsdel med trendiga caféer, många restauranger och små, unika butiker.
Hungrig men svårt att veta vad du vill äta? Längs Rörstrandsgatan finns mängder av restauranger med allt från sushi, husmanskost till indiskt. Letar du efter ett billigare alternativ är Vasaparken perfekt för picknick! Plocka ihop en sallad på närmaste matbutik och slå dig ner på en bänk eller i gräset. Missa inte Studentpalatset på Norrtullsgatan 2 om du behöver plugga som dessutom är en bra mötesplats där du kan träffa andra studenter. Mittemot hittar du McLarens med billig öl och härlig stämning!

Kungsholmen

Hittar du bostad norr från stan får du inte missa Kungsholmen som har många gömda pärlor. Här ligger även den ökända parken Rålis (eller Rålambshovsparken som det egentligen heter) som brukar anordna öppna danspass, utomhusbio och festivaler. Kika på deras aktiviteter för att se om något lockar!
Baren Far och Son Kungsholmen har öl för bara 24 kr innan kl 19 och som student har du tid att börja festen tidigt. Här hittar du även en Myrorna-butik som bjuder på många fynd. Dessutom har Myrorna alltid studentrabatt! Det ryktas även om att  Les Petits Boudins har riktigt goda kanelbullar. Testa och se! Älskar du att fika kan du kolla in vårt inlägg om våra medlemmars favoritfik runtom i landet. 
Dessa är bara några av Stockholms stadsdelar innanför tullarna, men det finns en hel del roligt utanför stadskärnan så som hippa Slakhusområdet där du hittar bra nattklubbar. Barkarby (norrort) och Kungens Kurva (söderort) är två delar av stan alla studenter ska känna till, varför då undrar du? Jo för att IKEA ligger här!

Böcker fler flera tusen? 

Att förbereda sig inför skolstarten är det första som du kommer märka inte som när du började gymnasiet. Skoldator och gratis böcker? Inte på universitet, kurslitteratur är numera svindyrt! Räddaren i nöden är begagnade böcker.
Var tidig med att spana vilken kurslitteratur som krävs. Du kan nämligen låna böcker helt gratis på Stadsbiblioteket (bra för miljö och plånbok). Även Kurslitteratur.se och Campusbokhandeln säljer begangande böcker till schyssta priser.
P.S Genom Unionens litteraturstipendium kan du ansöka om att få tillbaka 3425 kr på ditt studiematerial.

Studentrabatter

Oavsett varifrån vårt avlånga land du kommer ifrån kommer du få höra MINST en gång att Stockholm är en dyr stad att plugga i = myt (med hjälp av våra knep).
Ni anar inte hur mycket rabatter det finns för studenter vare sig det gäller cafeér, kläder, inredning, hemförsäkringar eller bankkort. Ladda ner Mecenat- och Studentkortet-appen för att se aktuella erbjudanden och för att få studentkort digitalt.
Veckans matlåda för under tian och femrätters en tisdag som student? Javisst! Myten om snabbnudlarna är sedan länge förlagt och numera finns både recept samt restauranger som erbjuder bra mat till snålare priser. På sidan Portioner under tian hittar du hundratals recept för max 10 kr/portionen och på Stockholms Internationella Restaurangskola kan du kan avnjuta en femrätters middag för cirka 300 kr.

Genom appen Karma kan man köpa mat för 50-70% av priset och på så sätt sparar pengar och minskar matsvinn. Även restaurangen Panini brukar ha utförsäljning inför stängningsdags. Likaså har du hemsidan Matsmart.se som har allt ifrån bars till krossade tomater för generösa rabatter.

Spendera mindre pengar men ha lika kul!

Är du ny student befinner du dig i en spännande ny fas i ditt liv och vårt bästa tips för att träffa nya vänner är att våga säga ja och gå utanför din comfort zone. Är du igång att kompisdejta? Kika på våra bästa studentvänliga tips på kompisdejt nedan.
För den sportiga typen är det värt att nämna att Stockholm är fullt med utegym (hela 62 stycken. Oddsen att du har något i din närhet är därmed väldigt stor). Vill du spara in på gym-kort kan du ladda ner en gratis app såsom ‘’Seven’’ eller ‘’Nike Training Club’’.
En annan bra aktivitet oavsett årstid är att gå på museum. Över ett dussintal museer i Stockholm har gratis inträde så passa på att lära dig mer om Medeltiden eller se på modern konst.
Går du till caféer bara för miljöombyte under tentaperioder? Prova att ha en pluggdejt ifrån vilken som helst av Scandics lokaler. De erbjuder gratis Wi-Fi och är ett perfekt gratis miljöombyte.

Bredda ditt nätverk

Stockholm kan vara en tuff studentstad då många som pluggar här kanske redan har ett socialt sammanhang sedan tidigare vilket gör det extra svårt för nyinflyttade att ta sig in. Men oroa dig inte! Det kanske tar en stund men du kommer att hitta ditt egna gäng. Visar det sig att du inte klickar med någon i klassen eller vill du bara ha någon att prova den där supergoda kanelbullen med? Joina vårt communtiy och träffa fler tjejkompisar redan idag.

Sist men inte minst: Nog att det är viktigt att fokusera på studier, men du kommer (antagligen) bara vara student en gång i livet så passa på och NJUT!