studera på distans plugga i vår GoFrendly

Blogg

Ska du plugga på distans i vår?

Stort grattis för att du kom in på en kurs eller utbildning du sökte! Heja dig! Att börja plugga kan för många kännas som ett stort steg som man ser fram emot med skräckblandad förtjusning. Vissa av oss blir pirriga av att registrera sig i studentportalen, klicka hem kurslitteratur och beställa studentkortet, medan andra känner en stress av att landa ett studentboende som inte äter upp hela CSN eller oro kring distansundervisning. Till följd av den rådande pandemin och nuvarande restriktioner är det mycket som inte riktigt blir sig likt med studentlivet, men låt oss försöka göra det bästa av läget om du ska plugga på distans. Nedan hittar du våra bästa plugga-på-distans-tips! Om du redan är rutinerad på att plugga och inne på en ny termin kan dessa tips ändå vara värdefulla oavsett om du ska börja eller fortsätta studera på distans det kommande året.

Strukturera upp dagen

Ordet struktur må inte vara det hetaste du vet, men vi lovar att det hjälper dig att hantera den mängden flexibilitet som distansstudier ger. Om inte du besitter en extraordinär självdisciplin så är det väldigt lätt hänt att saker kapitel läsning och inlämningar upp till sista minuten. De föreläsningar och seminarium som du skulle ha gått på i vanliga fall kommer nu förmodligen att ske digitalt, vilket gör att du skär ner på åktid till och från plugget och kan sova lite längre (win!). Om föreläsningarna däremot sker på fria tiden är det extra viktigt att göra ett preliminärt schema för kursens kommande veckor och markera ut viktiga datum.

  • Skapa en Excel/Google Sheet eller skriv upp i en old school almanacka datum för seminarier och examinationer (markera gärna med röd penna så att hjärnan får signalen om att detta är viktiga datum att komma ihåg)
  • Ha pluggschema utifrån hur du funkar bäst dvs. ta en sovmorgon och plugga in på småtimmarna om det passar just dig, det viktiga är ett plugget blir av.
  • Testa Pomodoro-tekniken där du pluggar intensivt i block och tar regelbundna pauser så hjärnan får vila.
  • Gör mindmaps och små anteckningar medan du läser kurslitteratur för att enklare kunna repetera inför prov och tentor.
  • Glöm inte bort att ta pauser och belöna dig själv när du uppnått dagens mål (med exempelvis ett serieavsnitt på Netflix, nått gott eller en promenad ihop med en kompis.

 

Maxa de digitala möjligheterna

Det kan kännas tufft att sitta hemma hela dagarna om du är van vid att vara i skolan och träffa klasskompisar eller kursare. Därför kan det vara extra viktigt att boka in en Google Meets, Zoom träffar eller liknande för att förhöra varandra, diskutera och hjälpas åt att förstå kurslitteraturen tillsammans. Se även till att underhålla dina nuvarande vänskapsrelationer genom att ringa upp en vän eller familjemedlem när du är ute på promenad och prata av dig lite. Känner du att alla är i sin bubbla kan du alltid vända dig till oss på GoFrendly. I appen hittar du alltid inspirerande webinars och olika digitala träffar utifrån intressen du kan joina t.ex. Bokklubbar, skrivarcirklar, gaming-grupper och aktiviteter för nybörjare på aktier. Är du dessutom nyinflyttad och student så kan du i vår community hitta andra studenter som också vill utöka kompisgänget i den nya staden!

Vi samarbetar i dagsläget med flera kårer runt om i landet för att erbjuda studenter ett socialt liv under pandemin där man kan träffa andra som börjat plugga på samma skola under corona. Mer info och direktlänkar till just din skola kommer inom kort.

Är du ny student i Stockholm nu under 2021? Kika in vår studentguide här.

This too shall pass!

Situationen som råder är minst sagt unik och det kan kännas överväldigande på många sätt. Vi tänker inte uppmuntra något positivt mindset då vi fattar att situationen är kämpig, utan istället belysa att detta inte är för evigt. När det känns ensamt, tråkigt och ilskan tar över pga pandemins påverkan på din utbildning så kan det hjälpa att blicka framåt. Tänka på alla roliga saker du ska göra längre fram och hur detta är något som drabbat oss alla på olika sätt. Kanske kan det öppna upp sin nya möjligheter eller insikter till följd av pandemin. Vi utvecklar nya sätt att umgås och skolorna digitaliserar sina utbildningar vilket kan ha många fördelar längre fram när professorerna tvingats bli mer tech-savvy. Under tiden kan du följ läget på din skola/universitets hemsida och läs på om hur corona påverkar studierna för just din institution.

Är du ny student i Stockholm nu under 2021? Kika in vår studentguide här.