midsommar

Blogg

Sju blommor under huvudkudden på Midsommar

Sommarens största högtid och fest är blott en vecka bort, och för många är planeringen – men även förberedelserna – igång för fullt. Vissa ser det som en möjlighet att fira med vännerna genom att dricka och äta gott, medan andra kanske har ett mer traditionellt firande med midsommarstång och tre grodorna.

Genom åren så har midsommarfirandet tappat sin innebörd för många, men det har spekulerats kring att midsommar skulle vara ett kristet firande med kopplingar till Johannes Döpare – men det sammanfaller med sommarsolståndet som även har kopplingar till hedniskt firande där man firar sommarens början.

Firandet av midsommar är dock spritt och hittas i flera olika länder, speciellt i norra Europa, och traditionerna kring firandet kan skilja sig länderna emellan. En av våra svenska traditioner, som även kan kopplas till det mer hedniska och övernaturliga, härstammar från sägner och medeltiden. Nog har vi alla hört talas om traditionen att lägga sju blommor under kudden? Men vet ni varför? Och viktigast av allt – vet ni hur det går till?

Sju sorters blommor under kudden

Historien kring sju sorters blommor under kudden kommer ursprungligen från medeltiden och enligt gammal folktro så så var midsommarnatten full av magi och det ypperliga tillfället för spådomskonst och trolldomskonst. Ur det föddes traditionen att som ung, ogift kvinna så kunde du drömma om din framtida make/maka genom att lägga sju, eller nio, sorters blommor under huvudkudden under midsommarnatten.

För att lyckas med detta så behövde man dock följa vissa ritualer, däribland att blommorna skulle plockas med vänster hand men även under tystnad. Bröt man mot det så skulle magin tappa sin kraft. Sedan skulle man plocka sju, eller nio, olika sorters blommor inför midsommarnatten och lägga de under huvudkudden. Varför just sju eller nio är för att de båda anses som magiska tal och i många kulturer så bär ojämna tal, i dess helhet, på magiska kvalitéer.

Följde man ritualerna och stegen i dess ordning, så skulle ens framtida make/maka uppenbara sig för en i drömmarna. Just dessa kärleksspådomar och ritualer var väldigt populära under medeltiden hos de yngre, detta mycket för att vinterhalvåret var långt och man träffade inte så många. Men under midsommarfirandet så fördes man samman i stora fester för att välkomna sommaren och banade väg för magi och kärlekskonst – vilket hänger kvar även under modern tid.

Har du inga planer för midsommar eller skulle du vilja göra något utöver det vanliga? Skapa en aktivitet i appen och styr upp ett eget firande, eller gör sällskap med några av de härliga tjejgäng vi har i appen!

Sommarhälsningar & glad midsommar,
Gofrendly Team