Min ekonomi – Så sparar du

min ekonomi

Ekonomi är, och kan vara, ett känsligt ämne för många. Detta speciellt då vi lever i ett konsumtionssamhälle och i en värld där pengar är av stor vikt för att få vardagen att gå runt. Hur vi värderar pengar är däremot något högst individuellt och självfallet finns det de som prioriterar annorlunda. I grunden kan vi dock säkerligen komma överens om att det är ett nödvändigt ont (beroende på vems perspektiv man belyser det ur) och inget man kan undkomma i dagens samhälle.

I veckans inlägg vill vi därför lyfta något som kanske lätt hamnar i skymundan – sparande. Att komma igång med sitt sparande kan underlätta för din vardag och ekonomiska framtid. För även om ämnet kanske för många är tråkigt och triggande, så är det ett ämne som är av stor vikt och något som behövs lyftas redan i tidig ålder.

Vikten av att spara pengar

Att ha ett sparande är viktigt av flera skäl och det är alltid bättre att spara det man kan undvara, istället för att skjuta på det. Sedan finns det självfallet olika former av sparande som går att dela upp i långsiktigt och kortsiktigt sparande. Två sparanden man ofta får höra om är pensionssparande samt buffertsparande.

Buffertsparande
Är det man främst ska lägga fokus på, enligt banker såsom Swedbank, då det är pengar man använder sig av när något oförutsett sker. Det kan vara allt från plötsliga veterinärbesök när hunden blir sjuk till att bilen kanske går sönder eller om man en dag står utan jobb. En riktlinje man ofta hör om är att buffertsparande ska ligga på två månadslöner för att underlätta vardagen när något oförväntat skerz

Pensionssparande
Detta är något som sker över en längre tid och många får en statlig pension, baserad utifrån inkomst och aktiva yrkesår. Ju längre tid du har jobbat – desto högre pension, men den är oftast lägre och ekonomin kan skifta stort från när man är anställd till när man går i pension. Utifrån experter & banker, så är det rekommendationen att man har ett privat sparande och börjar man tidigt så kan även ett lägre månadssparande ge stor effekt.

Vill du ha lite tips på sparande så kan du läsa vårt tidigare inlägg Kom igång med ditt sparande men även passa på och delta i vårt webinar med Fundler som du kan hitta mer information om i länken. Missa inte heller att kolla in gruppen Privatekonomi för att hitta andra Gofrendly tjejer att bolla och diskutera ekonomi med!

Bästa hälsningar,
Gofrendly Team

Hitta vänner som gillar samma saker som dig

Ladda ner gofrendly nu