Att skaffa barn

Blogg

Gofrendly i frågan: Att skaffa eller inte skaffa barn

Nu lyfter vid den! Att vilja eller inte vilja ha barn; frågan som är både är känslig och stigmatiserad. Om man bortser från det faktum att det inte är självklart att man kan få barn eller bli gravid, så har majoriteten av kvinnor ändå ställts inför frågan; vill jag eller vill jag inte? I en intervju med Gofrendlys team får du nu en inblick i de tankar och känslor som finns kring ämnet.

Therese (36) berättar:

– Jag vill ha barn (om det går) för jag tycker att det skulle vara ganska coolt att se en liten människa växa upp. Dock har jag inga barn ännu och jag tror att många i min närhet funderar på varför eftersom jag nu ändå räknas som äldre när det kommer till barnskaffande.

Vidare berättar hon att umgänget också blir annorlunda när många vänner har barn. Man kan inte göra samma saker längre och samtalen blir annorlunda.

En annan team-medlem, som inte heller har barn, har en annan syn på saken:

– Jag vill inte ha barn och känner att det alltid förväntas av en kvinna att vilja ha barn. Sedan tycker jag att ‘ha en familj’ inte behöver betyda att man har just barn. Att inte ha barn ger dig mer frihet, tid och pengar att göra som du vill. Vem vet kanske jag ändrar mig, men just nu vid 27 års ålder ser jag inga barn i min framtid.

Sarah (21) känner inte att hon nödvändigtvis kommer att vilja ha barn heller:

– Just nu känner jag ingen press att ha barn i framtiden och jag tror inte det kommer förändras med tiden, vilket är skönt för jag vet inte ens om jag vill ha barn. Jag tycker att det är svårt att ge upp all min tid. Jag känner specifikt att jag kommer vara svårt att acceptera min kropp under och efter graviditeten ifall jag någon gång blir gravid.

Anna (50) som har två döttrar berättar om hur det varit för henne att ha barn:

– Det bästa med att ha barn är den stora kärleken och att man lär sig mer om sig själv när man skaffar barn.

Även förlossningen var en positiv upplevelse.

– Den mest fantastiska upplevelsen jag har haft i mitt liv. Skulle inte vilja vara utan den. Kraftfull.

Linda (29) upplevde en stor förändring i livet när hon fick barn:

– Helt plötsligt behövde jag alltid prioritera någon annan. Att gå från att sova länge på helgerna till att ha ett barn som vaknar många gånger om nätterna och vill upp kl. 05:30 varje dag, från att träffa vänner lite spontant till att boka in träffar med vänner flera veckor innan. Även fast man har försökt ställa in sig på lite sömn och lite tid för annat så bli det ändå en helt annan sak när barnet kommer. Man hinner aldrig återhämta sig och det kan påverka en både psykiskt och fysiskt.

Men trots trötthet och mindre flexibilitet så ger det så mycket tillbaka, tycker Linda.

– Man lär sig vad kärlek faktiskt är, på riktigt. Jag blev mer empatisk, tålmodig, stark, trygg och lärde mig mycket om sig själv.

 

Så där! Vi gjorde det! Hoppas att ni tyckte det var givande att få lite olika perspektiv. Men öppenhet och respekt kan man även prata om känsliga ämnen som detta. Vad tycker de i ditt tjejgäng? Har ni lyft frågan? Kan ni prata om det?

Gofrendly har grupper för alla, även inom det här ämnet. Önskar du som förälder eller blivande förälder stöd, rådgivning, tips, umgänge med andra föräldrar och mycket mer? Gå med i någon av dessa grupper:

–  Gravid- och föräldragrupp

–  Lekträffar

För dig som inte vill ha barn eller du som ännu inte vet, kolla in den här gruppen:

–  Vi som inte vill ha barn