Blogg

Därför påverkar sömnen din hälsa

I den stressiga vardagen med alla våra dagliga måsten och behov, så är det enkelt att bortprioritera sömnen. Detta i utbyte mot några timmar extra med familjen, i soffan med favoritserien eller kanske på gymmet – vilket är förståeligt. Känslan av att tiden inte räcker till varje dag är nog bekant för de flesta av oss, vilket gör att det är enkelt att rucka på sömnen till fördel för fler timmar.

Men vet du hur viktig sömnen faktiskt är för vår hälsa?

Till att börja med, när vi sover är vår sömn fördelad i sömncykler och under dessa cykler så växlar vår sömn mellan olika faser. Det finns fyra olika faser och den första är insomningsfasen, där sömnen är ytlig och du är på väg att somna, men har lätt för att vakna. Följt av bassömnen som också känns igen som “normalsömnen”. Efter det så går vi in i något som kallas för djupsömn och som även är den viktigaste av faserna för vår egna hälsa, men sedan har vi även REM-sömnen som är drömsömnen, vilket är när vi drömmer.

Varför just djupsömnen är viktigast är för att det är under den här fasen som kroppen återhämtar sig – vilket tar oss till varför sömnen är så pass viktig som den är. När vi sover så slappnar kroppen av och olika fysiologiska faktorer äger rum, bland annat aktiveras immunförsvaret vilket i sin tur tillåter kroppen att mer eller mindre reparera sig själv. När vi inte sover tillräckligt eller har för dålig sömnkvalité, påverkar det oss rent fysiskt. Immunförsvaret försvagas, du kan få försämrat minne samt att långsiktigt så kan du dra på dig andra sjukdomar och hälsotillstånd som kan försämra din livskvalité och som i längden skadar dig.

Upplever du att du inte sover tillräckligt eller har svårt för att sova? Då har vi 3 tips till dig!

1. Sätt ett fast sovschema där du går och lägger dig samma tid varje kväll och går upp samma tid varje morgon, för att försäkra dig om att du får de timmarna du behöver samt skapar en rutin. Somnar du senare – gå fortfarande upp samma tid!

2. Undvik skärmar timmen innan läggdags och byt ut scrollandet på Instagram mot att kanske läsa en bok, en tidning eller något annat som du enkelt kan göra från sängen.

3. Kan du inte somna så lämna sängen efter 20-30 minuter och gå upp. Drick något varmt och sätt dig kanske i soffan en stund; men fortfarande utan skärmar och stark belysning. Efter en kopp te så lägger du dig igen och försöker på nytt.

Upplever du att du har sömnbesvär och svårigheter med att komma till ro om kvällarna, så kontakta Vårdguiden för tips och medicinsk rådgivning så att du får den hjälp du behöver. 🧡

Hoppas ni sover gott ikväll,
Gofrendly Team