Därför är det LIVSVIKTIGT att umgås med vänner.

Därför är det LIVSVIKTIGT att umgås med vänner.

Rachel, Ross, Monica, Chandler, Joey och Phoebe … Karaktärerna i den ikoniska tv-serien ”Vänner” kändes efter tio säsonger som våra egna kompisar. Och även om våra egna, verkliga liv kanske inte alltid är lika skrattframkallande som de i tv-rutan så känns en fråga ändå relevant: Varför är det så viktigt att vi umgås med vänner? Utan gemenskap, förtroenden, skratt och samarbete blir vi ensamma, ledsna, isolerade. Ja, till och med sjuka och deprimerade enligt boken ”Den sociala hjärnan” av hjärnforskaren Katarina Gospic.

Jag är för att vi är

Så vad är den vetenskapliga förklaringen till att det är så viktigt att umgås med vänner?
Katarina Gospic inleder sin bok med det afrikanska uttrycket ubuntu, vilket betyder ”jag är för att vi är.” Hon förklarar det med ett exempel från cellernas värld. För precis som att kroppens celler och organ samarbetar för att få kroppen att fungera behöver vi människor varandra för att överleva, i familjen och i samhället. Vi lever helt enkelt längre ihop!

Bättre självkänsla

Vänner är också bra för den berömda självkänslan. Den förändras nämligen beroende på hur andra utvärderar oss. Genom att vara en del av en grupp ökar självkänslan, och en grupp som samarbetar är bättre att ingå i än en där man tävlar mot varandra.
Personer som har ett socialt umgänge är dessutom friskare och lever längre. När vi blir isolerade blir vi allt mer känsliga för att drabbas av allt från förkylningar till depression och allvarliga sjukdomar. Varför då? Jo, att inte få vara med betyder att personer har gjort en negativ bedömning av oss, vilk­et vi upplever som ett hot mot vår person. Inflammationer triggas i kroppen och försämrar vår antiinflammatoriska kapacitet.

Visste du att…

… bristen på sociala relationer är en lika viktig hälsofaktor att ta hänsyn till som alkoholkonsumtion och rökning? En studie med över 300 000 deltagare visar att människor med starka sociala relationer lever längre.

Vad innebär det att klicka med någon?

Spegelneuroner i våra hjärnor hjälper oss att automatiskt härma den person vi observerar och ställa in oss på samma frekvens. När vi efterapar en person som ler och skrattar skickas nervceller till hjärnan som frisätter lyckoämnen.
Det är dags att styra upp kompisträffar lite oftare, börja dejta sina vänner för att öka välbefinnandet helt enkelt! Och det fungerar verkligen!

Källa: Aftonbladet (Carolina Chreisti Eriksson), “Den sociala hjärnan”(Katarina Gospic)

Läs artikel i sin helhet här.