Vänner sökes, vänner finnes (om du vågar ta första steget!)

Vänner sökes, vänner finnes (om du vågar ta första steget!)

Oavsett om du var den blyga typen eller utåtriktad som barn så brukade man ändå hitta ett gemensamt språk och leka tillsammans. Under skolgången faller vi in i olika gäng, på gott och ont, som skapar en känsla av trygghet och tillhörighet. Med åren smyger sig vuxenlivet på och någonstans på den resan blir det allt svårare att både hitta till och träffa nya människor. Det finns få dedikerade plattformar för vänskap och på sociala medier är det ofta högt brus där vänner sökes – inlägg försvinner bort i flödet. Många stora profiler, t.ex. Flora Wiström, Josefin Dahlberg och Isabella Löwengrip, har genom sina kanaler skapat trådar som ska hjälpa deras följare att hitta nya vänner. Men även på dessa plattformar blir  det svårt att på ett strukturerat sätt träffa nya tjejkompisar. Samtidigt växer behovet kring att kompisdejta! 

Konsten att kompisdejta

Det finns ju en mängd dejtingappar där medlemmar letar efter vänskapsrelationer men i brist på bättre plattformar hamnar på traditionella dejtingplattformar så som Tinder, Happn eller Bumble. Minns ni för några år sedan när dessa appar fortfarande var rätt tabu-belagda? Inte längre! Vi hör om framgångsrika kälekshistorier, Tinder-babies och roliga bloopers från misslyckade dejter. Kommer det bli så med vänskapsappar tror ni? Det hoppas vi på iaf! Eller kanske inte att det ska bli alltför många misslyckade kompisdejter, men vi hoppas verkligen på att stigmatiseringen kring att dejta för vänskap försvinner. Det skrivs allt mer om ämnet i media och allt fler börjar bli nyfikna på konsten att kompisdejta. Hur gör man egentligen? Hur tar man kontakt? Hur bjuder man ut någon? Läs vidare!

Var tydlig och ärlig

Precis som när man dejtar med romantisk målsättning så gäller det att veta vad man är ute efter och kommunicera det tydligt. Det är skillnad på att vilja träffa en bff och vilja hitta en ny träningskompis som också tränar på Sats. Ju tydligare du är i din profilbeskrivning, desto lättare blir det för andra medlemmar att hitta till dig. Det är alltid lite pinsamt att ta första kontakten och skriva den där opening line som ska få personen nyfiken. Även här gäller det att vara tydlig, ärlig och våga! Med tanke på att alla på GoFrendly är där av samma anledning, att hitta fler vänner, så kan du känna dig trygg när du tar kontakt. 

Våga ta första steget

Det kanske kittlar i magen och du känner dig nervös. Tankar om ”tänk om det inte kommer nått svar” eller ”hon kanske inte tyckte att min profil var intressant”. Dessa tankar kommer vi sällan undan, och precis som med romantisk dejting finns här element av rädsla för att bli avvisad. Däremot vill vill återigen betona att våra grundare, Claudia och Ulrika, skapade plattformen som ska vara helt dedikerad för vänskap just för att ta bort den oron kring avsikter med kontakten. Så hur gör man? Här är våra 3 bästa tips framtagna tillsammans med våra medlemmar. 

    1. VAR PÅLÄST – Läs personens profiltext/beskrivning och hitta ett intresse eller fun fact som du kan använda första gången du skriver. Bygg vidare på att medlemmen är nyinflyttad, älskar mat, gillar att träna eller intresserad av konst. Fråga om deras bästa tips kring ämnet! 
    2. HÄNG MED PÅ AKTIVITETER – Gå på andras aktiviteter i appen, själv eller tillsammans med en nyvunnen GoFrendly-kompis. På så sätt kan du träffa flera tjejkompisar samtidigt och det blir lättare att prata i grupp.
    3. SKAPA EGNA AKTIVITETER – Skapa egen aktivitet och bjud in intressanta medlemmar som du har pratat med eller som du skulle vilja ta kontakt med. Ofta väntar man på att andra ska ta första steget och blir vänligt glad när en möjlighet dyker upp! Klart man blir smickrad av att bli medbjuden på en spännande aktivitet.