Fika runtom i landet med nya vänner

Fika runtom i landet med nya vänner

Har du träffat någon online och vill ta steget till att träffas för första gången? Då kan fika vara den ultimata kompisdejten där ni kan lära känna varandra över en kopp kaffe på ditt favoritcafé. Vi frågade er på Insta att dela era bästa caféer och fick in följande svar på mysiga fik runtom i landet. Du hittar de nedan i bokstavsordning såklart! Vi har även lagt till några personliga favoriter. Kommer ni på någon mer så är det bara att hojta så lägger vi till den!

Alingsås

Alingsås har många gånger blivit kallad för Sveriges caféstad. Här hittar du bland annat Nygrens café! En pärla inne på historiskt intressant innergård som på 1700-talet inrymde både gästgiveri och handelsverksamhet. Dessutom är fiket med i White Guide Café, wow!

Borås

I centrala Borås hittar du Tant Grön och Divine Presse Café som bjuder på härliga bakelser och en resa tillbaka i tiden. Båda fik ligger i närheten av varandra, så rullar samtalet på bra så kan ni hinna med båda under samma kompisträff.

Göteborg

Göteborg har många mysiga fik och det kom in en hel drös med förslag. Vi fick även in tips på att stadsdelen Haga är en guldgruva så har du vägarna förbi och är lite hungrig kan en ökänd Hagabulle (gigantisk kanelbulle) både bli fika och middag. Era favoriter var Café con leche, Brogyllen, DaMatteo, LE GBG, Fröken Olsson, Cigarren, Kafé Zenit och Hängmattan i Musikens Hus.

Halmstad

Vår teknikansvarig Julia spenderade några dagar i Halmstad i somras där hon föll för Riccardos italienska glass som finns att hitta på Möllegård Café.

Lund

I Lund verkar Hoppipolla café vara en riktig hit då flera förslog detta bohemiska café som dessutom har en yogastudio i anslutning. Varför inte gå på yoga ihop och sen skåla med en matcha-latte? Ses ni på helgen kan ni slå till på deras brunch som enligt våra följare ska vara prima!

Jönköping

Jönköping bjuder på flera caféer i olika stuk beroende på vilket humör man är. Är ni sugna på att testa något trendigt eller föredrar en lantlig stil? La vue och Stuk är hippa fik centralt som utöver goda bakelser bjuder på en utsikt vid vattnet. Om ni hellre tar en utflykt så finns Rudenstams gårdsbutik & café och Kroatorpet som i alla fall på bilderna ser magiskt ut. Vi blir själva sugna på att besöka dessa ställen!

Malmö

Café Mocca i Malmö finns det fika för både den salt- och sötsugna. Här hittar du även konditoriet Hollandia som får det att vattnas i munnen av alla tårtor fyllda med choklad och färgglada bär.

Sala

En riktig joker som kom in var Café Jernvägen i Sala där man utöver klassisk fika kan gå på trubadurkväll. Så har ni trevligt kan kaffet bytas ut mot ett glas rosé. Och kompisdejten kan fortsätta utan att ni behöver flytta på er!

Stockholm

Huvudstaden har ju en mängd fik men det gäller att hitta de där pärlorna som bjuder på något extra. Det är alltid bra att ta ett café med historia. Då kan man alltid prata kring själva fiket i början för att bryta isen. Några sådana är Sturekatten och Vetekatten (där faktiskt GoFrendlys grundare träffades på sin första kompisdejt).

Inredningen kan också bli ett naturligt samtalsämne, därför blev vi glada av att se Älskade Traditioner och Gildas rum på er lista. Båda caféer ligger på Södermalm och har unik inredning. Den förstnämnda liknar en klassisk amerikansk diner och serverar utöver svenska fika-klassiker våfflor i spännande smaker. Perfekta stället för dig med barn då kidsen blir upptagna med sin våffla. Detta ger dig lite mer utrymme att lära känna din nyvunna vän. Inne på Gildas rum får man vibbar av fransk romantik som får det att kännas som att man är mitt i en scen av Moulin Rouge.

Flera andra fik som var era (och även våra) favoriter var Petit France, Mr Cake, Pom & Flora och Café Pascal. Trendiga caféer med skapelser som direkt kvalificerar in i din Insta-feed (eller det kommer i alla fall att klia i fingrarna att ta en bild!). Är ni studenter då är Café 60 prisvärt och har många alternativ att välja bland. Det finns alltid något hörn ledigt i det konstant fyllda fiket. Här behöver ni inte oroa er över att det blir tyst! Dessutom är de ett av de få caféerna runt om i stan som har öppet sent. Gillar ni att hitta på något istället så kan Fotografiska museet vara det perfekta första kompisdejten. Här kan man hinna med både fika och aktivitet under samma tak. Vill ni bort från stan så ska Kaanans Trädgårdscafé vara ett riktigt paradis.

Värmland

Vår VD kom med några av sina favoriter i Värmland och bland favoriterna fanns Esters café i Långserud och Värmskogs café i Liljenäs.

Om du istället vill köra på ett säkert kort så hittar du runtom i landet några populära kedjor så som Espresso House, Waynes Coffee (hört att den i Vällingby har grym personal) och Gateau. Hoppas att ni fick lite inspiration och blev kaffe/te-sugna efter att ha läst så bjud ut en GoFrendly-vän på en kopp valfri dryck på ditt favoritcafé eller någon av fik ovan.