Våra bästa boktips 2021 för bokälskare

Våra bästa boktips 2021 för bokälskare

Älskar du att läsa? Här kommer våra bästa boktips till alla er bokälskare där kvinnlig vänskap står i centrum. Livslång, trevande, självklar, komplicerad, stärkande, tillfällig och alldeles underbar vänskap. Trevlig läsning!

Neapelkvartetten av Elena Ferrante

Det går knappast att göra en lista med böcker om kvinnlig vänskap utan att nämna Elena Ferrantes hyllade Neapelkvartett. Vi får följa Elena och Lila som växer upp i 50-talets Neapel och blir vänner för livet. Men det är en långt ifrån enkel vänskap. Vännerna är konkurrenter både i skolan och i kärlek. Under åren växer de upp och gör olika val i livet, men fortsätter vara varandras kanske allra viktigaste person.

Små stora lögner av Liane Moriarty

Boken som ligger till grund för succéserien Big Little Lies. Madeleine och Celeste är bästa vänner och grannar. Madeleine kämpar med sin tonårsdotter, som plötsligt tycks föredra sin pappa och yogafrälsta styvmamma framför henne. Men hon kan inte låta bli att lägga sig i intrigerna bland föräldrarna på skolan. Celeste har två tvillingpojkar och en man som ständigt är på resande fot, men hon har varit mer virrig än vanligt på sistone. När den unga, ensamstående mamman Jane flyttar in i området får hon ett kyligt bemötande, men Madeleine och Celeste tar henne under sina vingar. När Janes son Ziggy anklagas för mobbing på skolan blir stämningen allt mer hätsk och når sin kulmen under skolans årliga föräldrakväll. En roman om vänskaper mellan kvinnor, om mammor, exmän, gråzoner vi accepterar och lögner vi intalar oss själva.

Kalmars Jägarinnor av Tove Folkesson

Vännerna Jenna, Linden, Jossan, Sudden och Eva är Kalmars jägarinnor. De söker sin identitet i utanförskapet och varandra. Ett tjejgäng som är beredda att göra allt för varandra och för att inte bli som handbollstjejerna. De tjuvkopplar bilar, dansar på bordet och dricker sprit tills ambulansen kommer.

När Eva börjar blicka bort, mot något annat utbyte, måste hon bryta sig loss ur gänget. En bok om tjejgäng och att gå på gymnasiet under 90-talet, strösslat med tidsenliga referenser.

Jaga vatten av Ellen Strömberg

Hanna och Rakel har varit vänner länge. Hanna har alltid varit den populära, Rakel den som får hänga med. Men hon låter sig inte kuvas. Maktbalansen mellan vännerna skiftar ständigt och är outgrundlig. I fonden finns mormor och morfars stadiga trygghet. Här finns också en mamma som försvinner och en pappa som blir helt tyst. Hur är det möjligt med kvinnlig solidaritet när man inte ens kan förlåta sin egen mamma? Och när man inte kan vara lojal ens mot sin bästa vän? En rå och ärlig beskrivning av vänskap, makt och uppvaknad sexualitet.

Jag vet allt det här av Annika Paldanius

Hanna går på läkarlinjen. Hon vet vad hon vet, minns allt, analyserar livet. För vad ska man tro på om inte vetenskapen har svaren? Hon och vännerna Anna och Filippa är tre amasoner. De pluggar intensivt och tar för sig av livet. När Filippa blir deprimerad förändras allt. Hon dras ner i ett bottenlöst mörker och orkar ingenting, Hanna och Anna inte vet hur de ska räcka till. Samtidigt fortsätter deras liv med studier och relationer i samma takt, och deras egna hälsoproblem blir tydliga. En bok om kärlek, vänskap som rämnar, att bli vuxen och hur en läkare blir till.

Swing time av Sadie Smith

Två flickor växer upp tillsammans i norra London. De drömmer båda om att bli dansare och känner sig lite utanför på grund av sitt ursprung. Den ena har talang, den andra har idéer. De är oskiljaktiga, men också konkurrenter. När deras vägar korsas igen i vuxen ålder har tiden förändrat dem.

Lollo av Linna Johansson

Lollo och Lidija vet inte vad de vill i sina liv. De vet vad de inte vill ha: vuxenlivets konventioner och bojor med familj, jobb och leda. Efter studenten väljer de att bara driva runt. När pengarna börjar ta slut och rastlösheten gör sig påmind äger ett oväntat möte rum. En karismatisk ledare välkomnar dem in i sin krets, där festerna avlöser varandra och pengar inte är något problem. Det ser ut som en dröm, som en plötslig och oanad utväg. Men det visar sig snart vara någonting helt annat.

Hon den roliga av Alba Morgensen

Hon den roliga är baserad på Alba Mogensens egna erfarenheter och handlar om 19-åriga Joan. En Volvo med smutsiga rutor tappar greppet om landsvägen, Joan är bara några centimeter från döden. Efter bilolyckan måste hon ta hand om sin skadade kropp och samtidigt ta ställning till en ny identitet: den som överlevare. I Malmö finns Maccen, Joans bästa vän, som håller hennes huvud när hon dricker och tar med henne till havet. En träffande roman om identitet, kroppens minne, hjärnans mekanismer och om hur mycket sorg en vänskap tål.

Sugen på att gå med i en bokklubb? Kika in i GoFrendly för att hitta din närmaste bokklubb eller skapa en egen för att verkligen få läsa precis de böckerna du vill. I vår community finns det många bokälskare som skapar egna bokklubbar och bokcirklar, så hitta de lika tokiga i Harry Potter, andra Jane Austin fanns eller tjejer att diskutera personlig utveckling med. Vi har bokklubbar om allt från läskiga deckare till ryska klassiker.

Källa: Selma Stories
Hela listan hittar du här.