Internationella vänskapsdagen – Så blir du en bra vän!

Internationella vänskapsdagen – Så blir du en bra vän!

För att hylla den internationella vänskapsdagen så delar vi med oss av vad våra medlemmar och följare anser som en bra vän. Tidigare under våren frågade vi medlemmar och följare att lista de mest betydelsefulla egenskaperna. Nu har vi sammanställt alla svar där röda tråden är acceptans och förståelse för varandra. Detta tyckte vi var otroligt fint och ett väldigt viktigt element i alla relationer, inte bara mellan vänner. Se detta som en inspiration och boost om du redan besitter dessa egenskaper. 

Allt handlar om prioriteringar

En medlem skriver ”bra dag, dålig dag – you name it! En bra vän är någon som prioriterar ärlighet”. En annan betonar också vikten av att prioritera vänskapen i vått och tort, trots övriga ansvarsområden så som jobb, familj osv. Det är alltså ett aktivt val man gör för att stötta sin vän, vara där när man behövs och ha en god kommunikation sinsemellan. Vidare betonades vikten av att vara närvarande när man umgås och att det är båda som ska höra av sig. 

Ärlighet varar längst

Många tog upp ärlighet som en viktig egenskap där det är en indikator på omtanke, vilket var också en uppskattad egenskap. En medlem förklarar att en god vän är ”en person som bryr sig tillräckligt mycket om en för att vara ärlig”. Det hänger även ihop med förståelse och acceptans för varandra där man vågar uttrycka sig på ett ärligt och rakt sätt. Att vara genuint var också något som uppskattades mycket, vilket också hänger mycket ihop med att våga vara ärlig. 

Prata är silver, tiga är platina

Ja vi vet ju att det egentligen ska vara guld, men med tanke på hur återkommande egenskapen ”god lyssnare” var tyckte vi att det var viktig att lyfta det ytterligare. Ärligt talat så gillar vi människor om att prata om oss själva. Och få saker slår känslan av att vara förstod och accepterad av nära vänner. Just därför är det viktigt att vara en förstående och öppensinnad vän som låter den andra prata av sig. Dock är det avgörande att ha en balanserad relation där detta är ömsesidigt. Kom ihåg att du kan vara ett stöd även om du inte förstår situationen fullt ut din vän befinner sig i och låt kompisen prata av sig innan ni går in på praktiska råd. 

Visa din lojalitet 

En medlem definierar en bra vän som ”en person som finns där oavsett vad och någon man kan höra av sig till när som”. Flera andra betonar hur väsentligt det är att vännen är lojal, tillförlitlig, stöttar och förstår. Ibland kan det vara svårt att veta hur man ska stötta sin kompis. Ofta kan det räcka med att bara finnas där fysiskt eller över telefon för att visa stöd. Du behöver inte säga kloka ord om du inte kommer på något eller överskölja vännen med råd. Det betyder mest att du är där och lyssnar när du vän behöver någon att prata med. Lägg fokus istället på att betona att du finns där och fråga om du kan hjälpa på något sätt.